
2007 NBIC Interpretations 
INTERPRETATION 07-16 
Subject: Part 3, 3.3.5.2 
Edition: 2007 
Question: Is the R-Certificate holder required to prepare a detailed repair plan (Part 3, 3.3.5.2) 
or an alteration plan (Part 3,4.4.1) covering the scope of work prior to commencement of any 
work for a Section VIII, Div. 2 or Div. 3 vessel? 
Reply: Yes 
Question: Is the R-Certificate holder required to have the detailed repair plan or alteration plan 
reviewed and certified by an Engineer meeting the criteria of ASME Section VIII, Div. 2 or 3 
prior to commencing any of the work? 
Reply: Yes 
INTERPRETATION 07-15 
Subject: Part 2, S2.10.6 
Edition: 2007 Edition with 2008 Addendum 
Question: Could average pitch be used instead of maximum pitch? 
Reply: No 
INTERPRETATION 07-14 
Subject: Part 3, 3.3.3 
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: Does the example of a repair given in Part 3, 3.3.3 s), for replacement of a pressure 
retaining part with a material of different nominal composition and equal or greater allowable 
stress from that used in the original design, apply to use of the same material when later 
editions/addenda of the original code of construction permit higher allowable stresses? 
Reply: Yes, provided the minimum required thickness is at least equal to the thickness stated on 
the Manufacturer’s Data Report. 
INTERPRETATION 07-13 
Subject: Original Code of Construction 
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: When the NBIC references “the original code of construction”, is it required to use 
the original edition and addenda of that code as was referenced during the item’s original 
construction? 
Reply: No.  See Interpretation 95-19 
INTERPRETATION 07-12 
Subject: Part 3, 3.4.3  
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: Does a replacing a flat head/end plate with a hemispherical/elliptical head or visa-
versa represent a change in contour reflected in the “Examples of Alterations” found in Part 3, 
3.4.3 d)? 
Reply: Yes. 
INTERPRETATION 07-11 
Subject: Part 3, 3.2.2 a) 
2007 Edition with 2010 Addendum 
Question 1: Is it required that a replacement part to be added by welding to an existing pressure 
retaining component be supported by a Certificate of Compliance from the Fabricator, when the 
Fabricator is not the installer of the part, and when the new part is a pipe stub with machined 



weld prep? 
Reply 1: No. Replacement parts furnished in compliance with Part 3, 3.2.2 a) are supplied as 
material and do not need a Certificate of Compliance. 
Question 2: Is a Certificate of Compliance required for a replacement part under the conditions 
described in Question 1, where fabrication consists of cutting a tube to length and/or bending of 
a tube? 
Reply 2: No. 
Question 3: Is a Certificate of Compliance required to be provided by the Fabricator when a 
replacement part furnished in compliance with Part 3, 3.2.2 a) is to be used in an alteration? 
Reply 3: No. 
INTERPRETATION 07-10 
Subject: Part 3, 3.3.2 and 3.3.3 
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: Is it the intent of the NBIC that weld build-up of a damaged gasket surface on a 
flange where neither PWHT no NDT is required by the code of construction considered a 
routine repair? 
Reply: Yes, provided the “R” Certificate Holder’s quality system program describes the process 
for identifying, controlling and implementing routine repairs. 
INTERPRETATION 07-09 
Subject: Part 2, S2.9 b) and S2.11 b) 7) b) 
2007 Edition with 2008 Addendum 
Question: As referenced in Part 2, S2.9 b), is a minimum of schedule 80 pipe required for boiler 
pressure piping beyond the first stop valve from the boiler? 
Reply: No, but it is recommended that a minimum of schedule 80 be used for all external 
piping. 
 
 INTERPRETATION 07-08 
Subject: Part 3, 3.4.3 c) 
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: Is replacement of an original handhole opening on a ASME Section IV boiler with a 
flush patch containing a welded coupling considered an alteration? 
Reply: Yes, in accordance with 3.4.3 c). 
INTERPRETATION 07-07 
Subject: Part 3, 3.3.4.3 e), 3.3.2 d) 3) 
2007 Edition with 2009 Addendum 
Question: May external weld buildup of a wasted area on a pressure retaining item using repair 
method 3.3.4.3 e) be considered a routine repair? 
Reply: No. 
INTERPRETATION  07-06 
Subject: Part 3 
2007 Edition  
Question: Is it permissible for pressure parts having been in service from one pressure retaining 
item to be installed in another pressure retaining item as a replacement part for a repair or 
alteration? 
Reply: Yes, provided the pressure parts are installed in accordance with the requirements of the 
NBIC, and if applicable, with concurrence from the Jurisdiction. 



INTERPRETATION 07-05 
Subject: Part 1, 2.9.5.1 c) 
2007 Edition with 2008 Addendum 
Question: Is a change-over valve as specified in ASME Code Case-2254 permitted for use 
between a boiler and the required pressure relief valve? 
Reply: Yes, provided the change-over valve meets the requirements of ASME Code Case-2254 
and NBIC, Part 2, paragraph 2.5.4 i), and is acceptable to the Jurisdiction.   

INTERPRETATION 07-04 
Subject: Part 1 4.5.1 a) 
2007 Edition 
Question: Is it permitted to install a new Code stamped/certified rupture disc into an existing disc 
holder? 
Reply: Yes, provided the disc and holder are produced by the same manufacturer, and the holder 
design is the same as the certified holder for the new rupture disc. 
INTERPRETATION 07-03 
Subject: Part 3 2.5.3 
2007 Edition 
Question: Is it the intent of the NBIC to prohibit using Alternative Welding Method 2 on 
P-No 4 and P-No 5A base materials that are referenced in subsection 2.5.3.2 
paragraph d) 3) to subsection 2.5.3.4 paragraph a) in Alternative Welding 
Method 4 where notch toughness testing was required by the original code of 
construction? 
Reply: No, the reference to 2.5.3.4 a) pertains to repair depth, preheat and interpass 
temperature limitations. 
INTERPRETATION 07-02 
Subject: Part 3 1.6.2, 1.7.5.4, 1.8.2 
2007 Edition 
Question: In subsections 1.6.2, 1.7.5.4 and 1.8.2 it states that "R," "VR" and "NR" 
certificate holders must have the current edition and addenda of the National 
Board Inspection Code. Does that statement mean certificate holders must 
have Parts 1, 2, and 3 of the National Board Inspection Code? 
Reply: Yes 
INTERPRETATION 07-01 
Subject: Part RB-8400 RB-8410 
2004 Edition with 2006 Addendum 
Question1: Must pressure relief valves be tested for set or opening pressure and reclosing 
pressures if a "try test" is performed as permitted by the fourth paragraph of RB-8400? 
Reply: No. 
Question 2: Does the paragraph allowing "try testing" as an alternative to a pressure test 
eliminate the requirement to test valves with either the system fluid or the 
fluids specified for testing other than on the system fluid? 
Reply 2: No. 
Question 3: Does the paragraph in RB-8400 permitting "try testing" as an alternative to a 
pressure test alter the recommendations in RB-8410? 
Reply 3: No. 


